Αφιέρωμα στο Kόντρα Πλακέ

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Αφιέρωμα στο Kόντρα Πλακέ

To κόντρα πλακέ είναι το δημοφιλέστερο είδος τεχνητής ξυλείας. Κατασκευάζεται από πολλά λεπτά ξυλλόφυλλα τα οποία κολλούνται κόντρα μεταξύ τους - εξου και το όνομα κόντρα πλακέ. Ενδιαφέρον είναι ότι ο αριθμός των φύλλων είναι πάντα μονός, έτσι ώστε τα εξωτερικά φύλλα να έχουν την ίδια κατεύθυνση. Το κόντρα πλακέ έχει τις ρίζες του στην Αγγλία του 18ου αιώνα, όπου αρχικά επινοήθηκε από ένα Άγγλο ναυπηγό ενώ η εμπορική κυκλοφορία του ξεκίνησε έναν αιώνα αργότερα στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις μέρες μας είναι ευρέως γνωστό και χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, από την επιπλοποιία μέχρι την κατασκευή σκαφών.

plywood.jpg

 

Πλεονεκτήματα vs Μειονεκτήματα

Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι η εξαιρετική του αντοχή, αφού είναι πιο ανθεκτικό ακόμα και από μασίφ ξύλο ενώ δεν υστερεί και σε εμφάνιση αφού κατασκευάζεται από φυσικά φύλλα ξύλου. Παράλληλα, το κόντρα πλακέ όπως και το επενδυμένο MDF είναι τα μόνα είδη τεχνητής ξυλείας που μπορούν να βερνικωθούν, αναδεικνύοντας έτσι τα φυσικά νερά του ξύλου. Στα μείον, είναι η υψηλότερη τιμή συγκριτικά με τα άλλα είδη τεχνητής ξυλείας όπως το ΜDF & το OSB.

Κατηγορίες

  • Κόντρα πλακέ μαλακής ξυλείας

Είναι το πιο φθηνό κόντρα πλακέ και συνήθως χρησιμοποιείται σε κατασκευές όπου δεν είναι τόσο σημαντική η αντοχή. Τα συνηθέστερα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι το πεύκο, η ερυθρελάτη και ο κέδρος.

  • Κόντρα πλακέ σκληρής ξυλείας

Είναι το πιο δημοφιλές είδος κόντρα πλακέ, έχει εξαιρετική αντοχή και βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ποικιλία. Τα κυριότερα δέντρα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του είναι η σημύδα, η φλαμουριά και σκληρή ξυλεία που βρίσκεται σε αφθονία σε βόρειες ή τροπικές χώρες.

  • Κόντρα πλακέ θαλάσσης

Το κόντρα πλακέ θαλάσσης είναι μία κατηγορία με εξαιρετική αντοχή στην υγρασία. Είναι φτιαγμένο, συνήθως, από καλής ποιότητας τροπική ξυλεία και άνυδρη κόλλα. Παλαιότερα ήταν το κύριο υλικό κατασκευής μικρών πλοιαρίων. Το κόστος του είναι μεγαλύτερο από το απλό κόντρα πλακέ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει και την διπλή τιμή.

  • Τροπικό κόντρα πλακέ

Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στην αγορά και ένα νέο είδος κόντρα πλακέ, το τροπικό. Όπως αναφέρει και το όνομά του είναι ένα είδος φτιαγμένο από τροπική ξυλεία. Σε αντίθεση με το κόντρα πλακέ θαλάσσης, η χρήση της τροπικής ξυλείας γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους. Έτσι πολλές φορές τα μόνο τα δύο εξωτερικά φύλλα είναι από κάποιο είδος -ακριβής- τροπικής ξυλείας και τα εσωτερικά από κάποιο φθηνότερο είδος.

  • Αεροπορικό κόντρα πλακέ

Το αεροπορικό κόντρα πλακέ θεωρείται το πιο ανθεκτικό κόντρα πλακέ που υπάρχει στην αγορά. Συνήθως είναι φτιαγμένο από κάποιο πολύ σκληρό ξύλο με εξαιρετική αντοχή (πχ μαόνι) και κόλλα ειδικών αντοχών και για να χαρακτηριστεί ως «αεροπορικό» πρέπει να περάσει πρώτα συγκεκριμένα τεστ. Τα πρώτα πολεμικά αεροσκάφη, περίπου έως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ήταν κατασκευασμένα από αυτό το υλικό. Πλέον δεν είναι τόσο δημοφιλές, αφού έχει αντικατασταθεί από άλλα υλικά. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται ακόμα στο μοντελισμό και σε μερικά ανεμόπτερα, οπότε υπάρχουν μερικά καταστήματα που το πωλούν ακόμα με αυτή την ονομασία.

  • Εύκαμπτο κόντρα πλακέ

Παρότι οποιοδήποτε κομμάτι κόντρα πλακέ μπορεί να γίνει εύκαμπτο με ειδική διαδικασία (συνήθως άτμιση) υπάρχει και μία ειδική κατηγορία κόντρα πλακέ που είναι ειδικό σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό. Αυτό το κόντρα πλακέ έχει φτιαχτεί από φύλλα τα οποία «ξεφλουδίστηκαν» περιστροφικά. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση κόντρα πλακέ, στην οποία μπορείτε να το βρείτε με ζυγό αριθμό φύλλων.

  • Αντιπυρικό κόντρα πλακέ

Το κόντρα πλακέ αυτής της κατηγορίας είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχει αντιπυρικές ιδιότητες. Η βασική διαφορά του είναι στα χημικά με τα οποία είναι εμποτισμένο, τα οποία επιβραδύνουν αισθητά την καύση. Χρησιμοποιείται κυρίως για κουφώματα ή μονώσεις κτηρίων.

GET IN TOUCH

ΟΝΟΜΑ *
Invalid Input
ΕΠΩΝΥΜΟ *
Invalid Input
EMAIL *
Invalid Input
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Invalid Input
ΜΗΝΥΜΑ *
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input