Hammock ή αλλιώς ...αιώρα

Hammock ή αλλιώς ...αιώρα

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Όνομα και προέλευση

taino-hammock.jpg

Η λέξη Hammock-Hamaca ή Hamaka από τα ισπανικά (ή αλλιώς σε απλά ελληνικά ...αιώρα), πιθανόν να προέρχεται από την ονομασία του δέντρο “Hamack" από τις ίνες του οποίου κατασκευαζόταν αρχικά το «σκοινί» που έδενε την αιώρα. Η εμφάνισή της, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια και οφείλεται στους ιθαγενείς κατοίκους της Κεντρικής Αμερικής (κάπου στο σημερινό Πουέρτο Ρίκο), ως (τι άλλο;) κρεβάτι για να μπορούν να κοιμηθούν και να ξαποστάσουν. Η αιώρα, αποτελείτο από ένα κομμάτι ύφασμα το οποίο ήταν τεντωμένο και σφιχτά δεμένο στις άκρες του από πολλά μικρότερα σχοινιά και τα οποία μεταξύ τους δημιουργούσαν έναν ακόμα πιο μεγάλο και ισχυρό κόμπο, ο οποίος δενόταν γύρω από κορμούς δέντρων.

Χρήση τότε και σήμερα

www.history.navy_.mil-334489538142500-1.jpg

Η αιώρα, έγινε αμέσως δημοφιλής μιας και παρείχε τη θαλπωρή και την ασφάλεια που χρειαζόταν ο «ένοικός» της και παράλληλα ήταν μία ελαφριά, γερή, λειτουργική και απλή κατασκευή. Ο βασικός λόγος που καθιερώθηκε, ως το επίσημο «κρεβάτι» των ιθαγενών ήταν το γεγονός ότι τους προστάτευε από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών ή θανατηφόρων τσιμπημάτων-δαγκωμάτων από έντομα και ζώα (π.χ. φίδια, τρωκτικά), λόγω του ότι απείχε αρκετά από το έδαφος σε σχέση με τα παραδοσιακά κρεβάτια. Στην Ευρώπη, έφθασε μαζί με τα πλοία που επέστρεφαν από εκεί (μετά την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492), σε μία όμως διαφορετική παραλλαγή από αυτή της παραδοσιακής αιώρας.

Με την ταυτόχρονη διάδοσή της στον υπόλοιπο κόσμο από τους ιθαγενείς, οι αιώρες γίνονται αμέσως αναπόσπαστο κομμάτι όσων ζουν και εργάζονταν στα πλοία. Ο λόγος απλός μιας και προσφέρουν έναν άνετο ύπνο συγκριτικά με την έως τότε επιλογή να κοιμηθούν στο βρεγμένο, σκληρό και βρώμικο κατάστρωμα ή αμπάρι και φυσικά εξοικονομούν χώρο και χρόνο καθώς έχουν εύκολη κατασκευή και αποσυναρμολόγηση. Επομένως, οι πρώτοι μη ιθαγενείς λάτρεις της αιώρας ήταν οι στρατιώτες και οι θαλασσινοί και από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ξεκίνησε η μαζική ...οικιακή της χρήση, κυρίως από γονείς που έβαζαν εκεί τα μικρά παιδιά τους για να έχουν καλύτερη ορατότητα και κατ’ επέκταση ασφάλεια και έλεγχο σε αυτά, ενώ ήταν για τα λίγο μεγαλύτερα τρόπος διασκέδασης και δημιουργικής απασχόλησης.

7931972352_8a51f0f4c0_b.jpg

Όλα ξεκινούν από την ...ξύλινη βάση

Όπως κάθε γερή κατασκευή, έτσι και η αιώρα ξεκινά από τη βάση! Οι σύγχρονες αιώρες απαντώνται σε camping, ταράτσες, κήπους, υπνοδωμάτια, χώρους αναψυχής όπως καφέ-εστίαση κ.α., ενώ οι επιλογές της είναι αμέτρητες όσον αφορά τον τύπο, το μέγεθος, το υλικό κατασκευής, το χρώμα, τα αξεσουάρ, τους τρόπους δεσίματος κ.α. Βέβαια, στην κοινή λογική η αιώρα έχει συνδεθεί, κακώς, με ένα συγκεκριμένο είδος και στυλ. Εμείς, λόγω καλοκαιριού, ανακαλύψαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας ξεχωριστές ιδέες και προτάσεις για αιώρες, ανεξαρτήτως στυλ και διαθέσιμου χώρου και budget. Μοναδικό κριτήριο για εμάς είναι να έχουν ξύλινη βάση καθώς, όπως θα δείτε είναι αυτή που αναδεικνύει την αιώρα κάνοντάς τη σταθερή, ξεχωριστή και ίσως τον βασικότερο λόγο να την επιλέξετε/ προτιμήσετε, όποια και αν είναι η ανάγκη ή ο χώρος σας. Σας τις παρουσιάζουμε λοιπόν και σας προσκαλούμε να κάνουμε μαζί τα καθιερωμένα ...όνειρα καλοκαιρινής νύχτας!

 DunnDIY_HammockStand_Final-03.jpg

img1709_xl-main.jpg

 hammock3.JPG

hammock8.JPG

hammock9.JPG

 DunnDIY_HammockStand_Final-01.jpg

GET IN TOUCH

ΟΝΟΜΑ *
Invalid Input
ΕΠΩΝΥΜΟ *
Invalid Input
EMAIL *
Invalid Input
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Invalid Input
ΜΗΝΥΜΑ *
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input