Αφιέρωμα στα ξύλινα παντζούρια | Το σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών

Αφιέρωμα στα ξύλινα παντζούρια | Το σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Πέρα από τα γαλαζοπράσινα νερά, τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει διάσημα σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Τα «ζαχαρένια» σπίτια με τα μπλε παράθυρα, οι ανθισμένοι κήποι με τις μπουκαμβίλιες, οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, οι λευκές εκκλησίες με το γαλάζιο τρούλο και τα πλακόστρωτα μονοπάτια δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που μένει αλησμόνητο σε εκατομμύρια τουριστών...

Τα ιστορικά στοιχεία και γιατί λευκό και μπλε;

Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα. Το μπλε την θάλασσα και τον ουρανό. Άλλωστε είναι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Τα σπίτια των Κυκλάδων χτίζονταν με απλά υλικά και το λευκό χρώμα επιλέχθηκε γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες υγιεινής και ύστερα την αισθητική. Το 1938, διάταγμα του Μεταξά όριζε ότι πρέπει να περαστούν με ασβέστη όλα τα σπίτια των νησιών, για να προστατευτούν από τη χολέρα, που μάστιζε εκείνη την εποχή την Ελλάδα. Ο ασβέστης χρησιμοποιήθηκε ως απολυμαντικό, καθώς η χλωρίνη δεν χρησιμοποιούνταν ακόμη. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο εφάρμοζε την γενικότερη τακτική ομογενοποίησης, σύμφωνα με την οποία όλα έπρεπε να συμμορφώνονται και να έχουν μια εικόνα ευταξίας. Με τον καιρό, το ασβέστωμα των σπιτιών καθιερώθηκε. Πολλοί που φοβόντουσαν για την εξάπλωση της φυματίωσης, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο ασβέστωναν τα πάντα, από τους τοίχους μέχρι τα σοκάκια.

Ξύλινα κουφώματα VS Κουφώματα Αλουμινίου

Αδιαμφισβήτητα το ξύλο υπερέχει αισθητικά και τα ξύλινα παντζούρια και πόρτες αποτελούν στοιχεία της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης και κληρονομιάς που δε θέλουμε να χαθεί... Πέρα όμως από αυτό, όπως αναφέρει σε σχετική μελέτη ο Δρ. Ιωάννης Κακαράς – Καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, τα ξύλινα κουφώματα κερδίζουν και στην πράξη...

- Το ξύλο είναι 1.700 φορές πιο θερμομονωτικό από το αλουμίνιο. Για τα κουφώματα χρησιμοποιείται σήμερα τρικολλητό ξύλο (3 τεμάχια συγκολλημένα με τις ίνες παράλληλα) από δρυς, πεύκο, καστανιά, iroko, niangon, meranti και άλλα ξύλα που εγγυώνται υψηλή ποιότητα, διάρκεια, σταθερότητα στις διαστάσεις, εύκολο χειρισμό, χωρίς στρεβλώσεις και παραμορφώσεις.

- Η διάρκεια ζωής των εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων με την προϋπόθεση της σωστής προληπτικής συντήρησης και σωστής χρήσης, είναι πολύ μεγάλη, πάνω από 30 και 40 χρόνια, ενώ για τα κουφώματα που προστατεύονται από βροχή και ήλιο, η διάρκεια είναι απεριόριστη. Η διαδικασία προληπτικής συντήρησης και βαφής που περιγράφηκε παραπάνω εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές μονάδες κουφωμάτων στην Ελλάδα οι οποίες παρέχουν εγγύηση μέχρι 10 χρόνια και ακολουθούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η συντήρηση των σύγχρονων ξύλινων κουφωμάτων από τον χρήστη είναι απλή διαδικασία η οποία για τα εκτεθειμένα στον ήλιο και βροχή κουφώματα πρέπει να γίνεται μόνο στα εξώφυλλα, μετά τα πρώτα 10 χρόνια κάθε 5 με 10 χρόνια, για δε τα παράθυρα και πόρτες που προστατεύονται από βροχή και ήλιο κάθε 20 χρόνια.

 greece-blue-white-greek-island.jpg

33267cc54f3fb3fa334b5b01fd5e9bb2.jpg

Alley-near-the-traditional-settlement-around-Castle.jpg

b43333a5d7318851d68eb79e0c4ed7b3.jpg

  e48ad03798d4d0c11b97a8e2eaddce0d.jpg

santorini-3106804_960_720.jpg

565a9d46e4ee6e635f2885791029fba9.jpg

Πηγή: www.wfdt.teilar.gr

GET IN TOUCH

ΟΝΟΜΑ *
Invalid Input
ΕΠΩΝΥΜΟ *
Invalid Input
EMAIL *
Invalid Input
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Invalid Input
ΜΗΝΥΜΑ *
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input