To Queen’s Gambit αναβιώνει την αρχαία τέχνη της Marquetry

To Queen’s Gambit αναβιώνει την αρχαία τέχνη της Marquetry

15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μαρκετερί;;;

Είναι η τέχνη διακόσμησης επίπλων και άλλων ξύλινων αντικειμένων, με λεπτά κομμάτια ξύλου a.k.a. καπλαμάς, αλλά και άλλα υλικά όπως ελεφαντόδοντο, μαργαριτάρι, μπρούτζος, ασήμι και άλλα λεπτά μέταλλα ώστε να σχηματίζουν μοτίβα, σχέδια και εικόνες.

Η τέχνη της μαρκετερί πρωτοεμφανίστηκε στη Φλωρεντία τον 16o αιώνα ωστόσο οι γάλλοι είναι αυτοί που την απογείωσαν, και δικαιωματικά τη βάφτισαν..., που προέρχεται από τη γαλλική λέξη Marque και σημαίνει ένθετο έργο. Υπήρξε μια τέχνη πολύ διαδεδομένη σε μια εποχή που κάθε έπιπλο φτιάχνονταν χειροποίητα και αποτελούσε ένα έργο τέχνης. Αναπαραστάσεις, τριαντάφυλλα, και γεωμετρικά σχέδια ήταν από τις τοπ επιλογές της εποχής εκείνης αλλά και της δικής μας.

Η μαρκετερί βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες, από πόρτες και μπουφέδες μέχρι μουσικά όργανα και σκάκι... Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε στο σχεδιασμό ούτε στο μέγεθος. Το πάχος των φύλλων που εφαρμόζονται στο ξύλο κυμαίνεται ανάμεσα σε 0,5 χιλιοστά και φτάνει έως και τα 10 χιλιοστά, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται. Τα ξυλόφυλλα έπειτα, συνήθως, βάφονται ώστε να δημιουργήσουν διάφορες φωτοσκιάσεις και ζωγραφίζονται.. Βλέποντας ένα κομμάτι μαρκετερί σε ένα έπιπλο είναι εύκολο να αντιληφθείς την εμπειρία του δημιουργού, το χρόνο που έχει διαθέσει αλλά και το πάθος του.

 

5

 

Το κόστος;;;

Οι τεχνίτες που πραγματικά δουλεύουν καλά την τεχνική αυτή είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ο χρόνος κατασκευής ενός τέτοιου επίπλου είναι πολύ μεγάλος και το κόστος καλής ποιότητας ξυλόφυλλων σε ιδιαίτερες αποχρώσεις, δεν είναι μικρό. Σίγουρα σε σχέση με ένα χειροποίητο έπιπλο χωρίς διακόσμηση, η μαρκετερί ανεβάζει την τιμή, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι η καλλιτεχνική αξία είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα αξίζει.

 

6

2

4

 

 

GET IN TOUCH

ΟΝΟΜΑ *
Invalid Input
ΕΠΩΝΥΜΟ *
Invalid Input
EMAIL *
Invalid Input
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Invalid Input
ΜΗΝΥΜΑ *
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input