Γιατί να βάλω Πέργκολα;

Γιατί να βάλω Πέργκολα;

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Γιατί να βάλω Πέργκολα;

Η πέργκολα, το πάλαι ποτέ αίθριο, εκτός του ότι παρέχει καταφύγιο από τον ήλιο, τη βροχή, και τον άνεμο επεκτείνει και το χώρο του σπιτιού μας ενώ δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για αισθητική αναβάθμιση του κήπου – βεράντας. Οι πέργκολες, κυρίως, αποτελούνται από δοκούς, δοκάρια και στύλους, και μπορούν να αποτελέσουν προέκταση χώρου του σπιτιού  ή να «αυτονομηθούν».  Σε τι διαφέρει από το κιόσκι; Επικρατεί σύγχυση… αλλά μπορούμε να πούμε ότι το κιόσκι «στέκεται πάντα ανεξάρτητο» -- δεν αποτελεί προέκταση κάποιου άλλου χώρου -- και η οροφή του είναι τριγωνική, σε αντίθεση με την πέργκολα, που η οροφή της είναι επίπεδη.

Εάν έχετε αίθριο ή  deck, μια κατασκευή σαν την πέργκολα θα πολλαπλασιάσει το χρόνο που περνάτε έξω διασκεδάζοντας και χαλαρώνοντας. Επιπλέον, λόγω της αύξησης της δημοτικότητας των υπαίθριων χώρων η αξία του σπιτιού σας θα ανέβει. Σε κάθε περίπτωση προτού ξεκινήστε το πέργκολα project πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:

Προσανατολισμός: Που βλέπει; Βόρεια, νότια, ανατολικά ή δυτικά;

Υλικά: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν από βαρύ ξύλο έως κόντρα πλακέ, μέταλλα, ύφασμα, γυαλί, κεραμίδια, κ.α.

Τοποθέτηση:  Τα δύο μεγαλύτερα έξοδα για την τοποθέτηση πέργκολας είναι τα υλικά και η εργασία. Εάν το budget σας είναι περιορισμένο και έχετε την αυτοπεποίθηση ότι μπορέιτε να το κάνετε μόνοι σας, θα χρειαστεί από εσάς έξυπνο σχεδιασμό, ευρηματικότητα, επινοητικότητα, δημιουργικότητα και «χέρια» …….!

Νομοθεσία: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (παρ. 30), δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για την κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως πενήντα (50) τ.μ. Αυτό ισχύει, τόσο σε ακάλυπτους χώρους, όσο και σε προκήπια και βεράντες ισογείων, με βασική προϋπόθεση να ΜΗΝ απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς εξώστες επιβάλλεται η έγκριση εργασιών, ανεξάρτητα από το εμβαδόν της πέργκολας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, αν θέλεις να τοποθετήσεις κεραμίδια στην πέργκολα, θα πρέπει να εκδοθεί ειδική άδεια.

Για να σας εμπνεύσουμε βρήκαμε 16 διαφορετικές πέργκολες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στυλ, μεγέθη, υλικά και budgets… Enjoy!

 

Pergola 1

Pergola 1

Pergola 5

Pergola 6

Pergola 7

Pergola 8

Pergola 10

Pergola 11

Pergola 12

Pergola 13

Pergola 14

Pergola 15

Pergola 16

Pergola 17

Pergola 18

 

 

GET IN TOUCH

ΟΝΟΜΑ *
Invalid Input
ΕΠΩΝΥΜΟ *
Invalid Input
EMAIL *
Invalid Input
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Invalid Input
ΜΗΝΥΜΑ *
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input